Hex i Arduino, iliti How to Upload/Download HEX Files to/from Arduino

This script sends an arbitrary .hex file to Your Arduino board. The Arduino IDE software must be present (but not necessarily open) on the computer. Just drag and drop the .hex file icon onto the script icon.  The script has been tested with Uno, Nano, with Windows XP and many versions of Win7 and Win10. It is open for corrections and further development. I did my best to make it work nicely. Use at Your own risk.

U Arduinovom razvojnom okruženju nije predviđen način da korisnik u mikrokontroler upiše proizvoljan – već kompajliran – HEX fajl. To može učiniti ovaj Visual Basic skript:

skini HEX_Upload_for_Arduino.vbs

Na računaru mora postojati instaliran Arduino IDE (ne mora biti otvoren), a Arduino pločica mora biti povezana sa računarom. Podržano je preko 20 tipova Arduino modula. Mogu se i upisivati podaci u EEPROM. Skript je još u fazi testiranja.

Ikonica HEX fajla koji se šalje Arduinu samo se mišem prenese i pusti na ikonicu skripta HEX_Upload_for_Arduino, tako se pokreće.

 

Dialog

Dalje preuzima program Avrdude, inače već prisutan u paketu Arduinovog softvera na računaru. Dok traje upisivanje programa u mikrokontroler i provera upisanog, napredak tih postupaka videće se unutar crnog prozora. Ako je sve u redu, na kraju će se dobiti nešto slično ovome:

Rezultat

Skript je otvoren i za čitanje i za dorade. Postoji mala verovatnoća da negde izazove reakciju antivirusnog softvera, ali to bi bio samo blag nesporazum.

P. S.  
Dodajem drugi skript koji ČITA sadržaj programske memorije u (već programiranom) Arduinu i smešta ga u datoteku na računaru, po izboru. Pokreće se tako što se ikonica (prazne) ciljne datoteke mišem prenese i pusti na ikonicu skripta. Tim pročitanim sadržajem u .hex formatu može se kasnije programirati isti ili drugi kompatibilan Arduino hardver. Na računaru mora postojati Arduino IDE, ali ne mora biti pokrenut.

This new script works in reverse: it READS the Arduino memory (FLASH or EEPROM) and saves its content to a target file in the HEX format. To start the script, just drag and drop the target file icon onto the script icon. If the target file is not empty, its existing content will be overwritten. That is what the script will ask You to confirm first. The saved file then can be used to program any compatible Arduino board.

skini HEX_Download_for_Arduino.vbs

Da bi se međusobno bolje razlikovali, za oba skripta mogu se napraviti PREČICE, jer se prečicama lako dodele različite ikone.

Oba skripta zajedno, kao arhiva / Both scripts in an archive:
HEX_Arduino_v1.0.zip

Ovaj softver ponuđen je ovde besplatno i u dobroj nameri, bez ikakvih izričitih ili podrazumevanih garancija. Svako ga koristi samo na svoju odgovornost.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s