Skromni endoskop i mikroskop za elektroniku

endoskop

Ovaj jednostavan endoskop koštao je na Aliekspresu oko 7 dolara. Ima pet metara kabla i kamericu na kraju, a povezuje se na USB port računara. Sa njim stigne CD sa drajverima i malom aplikacijom koja omogućava da se na monitoru prati video sa kamere, da se to sačuva, da se izvuku fotografije. Rezolucija je 1024×768. Šest belih LE dioda raspoređeno je oko kamere, a jačina svetla može se podešavati potenciometrom. Ima dodatak sa malim ogledalom, koji omogućava da kamera snima prizor pod pravim uglom u odnosu na ravan senzora. Kabl izgleda solidno. Piše da je kamera vodootporna, ali ne bih to proveravao.

endoskop-90

 

Probao sam kako snima. Slika gubi oštrinu ako je predmet bliži od 2-3 cm. Ali ako postoji neko mračno i nepristupačno mesto – poslužiće dobro.

Ima sitnu manu koja bi se lako dala rešiti: na valjkastom kućištu kamere trebalo bi nekako obeležiti “gore” ili “dole”, da bi se kamera lakše dovela u pravi položaj prema predmetu, dok se video posmatra na monitoru računara. Bila bi dovoljna mala izbočina koja se oseća pod prstom.

Deo teško dostupne štampane ploče, osvetljen samo LE diodama sa kamerice, nije puna snaga svetla:

Nepristupacno.jpg

 

Još jedan snimak:

7805

Izgleda nešto bolje kada se posmatra kao video, manje se uočava skromna rezolucija.

 

A ovaj mikroskop košta dva-tri dolara.

micro

 

Uvećanje je nominalno 60x. Ima dve vrste osvetljenja: ljubičasto – za pregled novčanica, i belo – za ostalo. Stiže u platnenoj vrećici, pa u kutiji, koju deli sa štipaljkom namenjenom da se mikroskop nakači na telefon, tj. na njegovu kameru. Probao, radi.

micro-tel

 

Ovo je slikano telefonom, 3 Mp, nije iPhone :-). Vide se rupice probušene kroz papir burgijom od 0,7 mm:

0mm8

 

Svetlo dolazi sa strane, tako da daje oštre senke i naglašava detalje koji štrče iz horizontalne ravni. Ugao osvetljavanja može se promeniti, promenom položaja valjka sa baterijama i svetlećim diodama.

Ostale fotografije napravio sam koristeći pomenuti endoskop tako da snima kroz mikroskop, sa svetlom samo od mikroskopa, posle 15 minuta obuke. Rezolucija je skromnih 1024×768.

SMD otpornici veličine 0805:

smd02

 

Za fotografisanje, dobro je ako je podloga ispod mikroskopa (oko predmeta) – ravna, tako da se zaštitna providna plastika čvrsto osloni, pa mikroskop stoji mirno. Zaštitne plastike nema otprilike duž jedne četvrtine kružnice, prema svetlećim diodama. Okular se može podešavati, pomicati duž ose mikroskopa.

SMD otpornik veličine 1206:

smd03

 

Kraj vijka M3:

vijak

 

Vrh jedinice na kovanici od 1 dinar:

dinar

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s