Treptač za 220V (2005.)

 

treptacPotrošač snage oko 100 W koji se na napajanje od naizmeničnih 220 V priključi preko elektronskog sklopa čija je šema prikazana na slici – uključivaće se i isključivati učestanošću od oko 1 Hz: pola sekunde isključen, pola sekunde uključen – pa u krug. Ovo je često potrebno kod svetala upozorenja, malih svetlećih reklama itd, a opterećenje je čisto termičko – obična sijalica sa užarenim vlaknom. Promenu učestanosti najlakše je postići zamenom kondenzatora: za tempo primeren svetlećem natpisu-firmi bolje će odgovarati varijanta sa kondenzatorom od 220 ili 330 mikrofarada.

Uz naznačene vrednosti otpornika, tiristor mora imati manje osetljiv gejt, baš kao što je slučaj kod navedenog tipa. Maksimalna snaga potrošača ograničena je i najvećom dozvoljenom strujom tiristora, ali ne treba zaboraviti ni diode u Grecovom ispravljačkom mostu.

Dok tiristor ne provodi, kroz potrošač teče samo mala struja koja puni kondenzator kroz 4,7k. Kad tiristor provede, potrošač je na punom mrežnom naponu, umanjenom samo za zbirni pad napona na diodama i tiristoru, što je nekoliko volti.

UPOZORENJE: Opisani uređaj priključuje se direktno na potencijalno SMRTONOSNIH 220 volti. NE pokušavajte da ga sagradite ako niste sigurni da posedujete znanje, veštinu i pažnju potrebnu da se izbegne povreda. Pri izradi, postavljanju i rukovanju treba ispoljiti maksimalnu opreznost!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s